Hestekastanje kontra spisekastanje

Hestekastanje og Den ægte kastanje tilhører to forskellige slægter.
Hestekastanje (Aesculus) er en af de mange arter, som tilhører Sæbetræsfamilien.
Den ægte kastanje er en del af kastanjeslægten (Castanea), som tilhører bøgefamilien.

Hestekastanje.

Hestekastanjen blev indført til Danmark i 1721 og er nu et almindeligt træ. Det blev plantet i dyrehaver og parker for at give foder til dyrene, og ses mange som store træer, der kan være op til 30 m høje. Dens blade er store og 7-fingrede. Om foråret er træet meget genkendelig med sine hvide blomster, som sidder samlet i en slags oprette toppe, populært kaldet lys.
Frugten er kuglerund, grøn og med pigge. Hestekastanje1
Inden i frugten ligger kastanjen. Det er kastanjetræets frø. Der kan være en, to eller tre kastanjer i en frugt. Kastanjen er brun og blank med en grå plet.

Hestekastanjen smager grimt og er  giftig

Spisekastanje eller Den ægte kastanje.

Spisekastanjetræ 1-1
Klik på billedet og se det i en større gengivelse

Spisekastanjen eller Den ægte kastanje stammer oprindelig fra Lilleasien. Bl.a. Tyrkiet. Herfra har den bredt sig langs nordsiden af Middelhavet og er nu et almindeligt træ, man dyrker og høster. Man finder mange steder planteskoler, hvor man forædler og opformerer den ægte kastanje for at få et større og bedre udbytte.

Stammen er kort tit med et vredet udseende. Barken ændrer i opvæksten farve fra mørk olivenbrun til en mørkegrå nuance. Bladene er store og aflange, karakteristisk lancetformede med en savtakket kant. Oversiden er blank og mørkegrøn. Undersiden filthåret og lysegrøn. I blomstringstiden sidder hunblomsterne næsten gemt i bladhjørnerne, mens hanblomsterne hænger samlet i lange, stærkt lugtende aks.

Spisekastanjer
Klik på billedet for at se det i en større gengivelse

Kapslen ligner et lille pindsvin. Den har tynde og ubehagelige skarpe pigge. Frugten sidder inde i kapslen og kan tydeligt genkendes, fordi den til forskel fra hestekastanjen går op i en spids. Den ægte kastanje er modsat Hestekastanjen en stor delikatesse.

Når kartoflerne vokser på træerne.

Når kartoflerne vokser på træerneKlik på billedet og læs Lars Westergaards artikel.

 

 

Film om forskellen på de to kastanjer.

film 1-2
Klik på billedet og se filmen

Lars Westergaard fra Westergaards Planteskole fortæller om de to kastanjetyper, hvordan man tydeligst ser forskel.