Indsamling og udvælgelse

Der blev i tiden før indsamlingen af spisekastanjer sendt en beskrivelse af projektet ud i hele landet gennem flest mulige medier.

Klik på et billede og se galleriet.
Hensigten med denne spredning var at få et stort materiale at arbejde videre med og gerne fra alle dele af landet.

Det første valg er dit!

Hvad skal man være opmærksom på for at adskille gode og egnede planter fra ikke-egnede planter.

film 2-2

Klik på billedet og se en lille film om, hvad man skal være opmærksom på!

 

Bettina og Lars Westergaard, Westergaards Planteskole stod for indsamlingen, og de fik 120 henvendelser fra alle dele af landet.
Alle henvendelser blev vurderet og 50 blev bedt om at sende deres spisekastanjer til nærmere vurdering. 49 blev modtaget og var med i den videre vurdering.

Galleri med alle de indsendte kastanjer. Klik på et billede og se dem i en større gengivelse.

Alle kastanjer blev herefter vurderet i et smagspanel med 10 dommere, som alle har stor viden om – og erfaringer med spisekastanjer. Dommerne skulle vurdere ud fra faktorerne: Størrelse, pille-lethed, aroma, sødme, bittehed. Der kunne gives op til 5 point i hvert område.

14 valgte
Klik på billedet og se en større gengivelse

I første runde skulle de 14, som fik højeste score udvælges.
Tallene i diagrammet viser gennemsnittet af alle dommeres  vurderinger af alle faktorer.
Af de 14 blev de 7 højest scorende udvalgt til at indgå i det videre projekt. Efter smagstesten modtog projektet endnu en kastanje, som viste sig at have så gode egenskaber, at den kom med som den ottende.

klonbeskr
Klik på billedet og se en større gengivelse

Dommernes vurdering ved smagstesten blev sammenholdt med de oplysninger, der var indhentet om det enkelte træ.
Disse oplysninger giver et billede af træets levedygtighed og sundhedsmæssige tilstand.