Fransk tradition

Frankrig er et af de europæiske lande, hvor spisekastanjer gennem generationer har været en vigtig basis-fødevare på samme måde, som kartoflen har været det i Danmark. open organic sweet chestnut and white background Et af de vigtige spisekastanjeområder i Frankrig er Departementet Ardèche. Området strækker sig mellem Lyon og Avignon. Mod øst grænser det op til Rhône-floden og til Provence mod syd. I dette område høstes der typisk omkring 6 tons årligt. En spisekastanje er ikke bare en spisekastanje. Alene i dette område findes der hos de ca. 1000 producenter over 60 forskellige sorter. Området er meget præget af, at spisekastanjen har en central placering, når der tales om mad, events og traditioner. Roasted chestnuts with red wine Mange hoteller og restauranter har specialiseret sig i at anvende spisekastanjen som basisråvaren i fremstilling af kastanjelikør, kastanjeøl, kastanjesyltetøj, kastanjepasta, kastanjemel, kastanjesmåkager, kastanjeis, kastanjekage, kastanjesuppe for ikke at tale om et væld af retter, hvor kastanjer indgår som en vigtig ingridiens sammen med andet. Høsten falder typisk  fra første halvdel af oktober til begyndelsen af november. Det er også i denne periode, man her i områder kan deltage i de traditionelle kastanje-festivaler. En slags høstfest, som man fejrer med fest, prøvesmagninger, konkurrence og underholdning. Der bliver også budt på ristede kastanjer, så man kan smage på dette års høst.

joyeuse
Joyeuse

Traditionerne bliver også præsenteret på museer, som viser spisekastanjer i historiske og dagligdags sammenhænge. Her er de mest kendte steder kastanjemuseet i Joyeuse og i kastanjehuset i St. Pierreville.

basismad
Klik på billedet og læs artiklen

Mira Illeris og Esben Schultz har i denne artikel givet en detaljeret beskrivelse af spisekastanjen i Frankrig. En del af beskrivelsen med billedmateriale beskriver en studietur til netop Joyeuse.